StressConnect 2025: verbinden van onderzoek en technologie
Op 27 maart vond de eerste editie van StressConnect plaats in het NEMO Science Museum in Amsterdam, georganiseerd door de onderzoeksconsortia Stress in Action en DESTRESS. Met meer dan 125 deelnemers uit de wetenschap, het bedrijfsleven en de gezondheidszorg stond de dag in het teken van de toekomst van stressmeting en het stimuleren van nieuwe samenwerkingen op het snijvlak van wetenschap en praktijk. De inspirerende locatie sloot perfect aan bij de missie van de dag: wetenschap dichter bij het publiek brengen en innovatieve partnerschappen tot stand brengen.
>> Foto's: zie onderaan dit bericht.
De dag begon met een warm welkom van Géke Roelink, algemeen directeur van NEMO Science Museum, gevolgd door een keynote van Prof. Dr. Nico van Meeteren, algemeen directeur van Health~Holland en verbonden aan de Topsector Life Sciences & Health (LSH) en het Erasmus Medisch Centrum. Hij benadrukte de dringende noodzaak van een missiegedreven transformatie in de gezondheidszorg, waarbij gezondheid wordt gezien als basis voor maatschappelijke participatie en economische groei, aangedreven door technologische innovatie en publiek-private samenwerking.
Vervolgens presenteerden tien aanwezige bedrijven in een reeks dynamische één-minuutspitches hun stressgerelateerde producten en diensten. Daarna introduceerde Prof. Dr. Christiaan Vinkers de aanpak van DESTRESS, die zich richt op het vroegtijdig signaleren van stress om verzuim en mentale klachten te voorkomen. Zijn oproep tot samenwerking en datagedreven oplossingen sloot nauw aan bij de boodschap van Nico van Meeteren: de noodzaak van structurele verandering in de aanpak van werkstress.
Het programma werd vervolgd met nog eens tien bedrijfspitches, waarna Prof. Dr. Brenda Penninx het Stress in Action-project introduceerde. Zij lichtte de doelstellingen van het consortium toe en gaf een vooruitblik op de tweede fase die in 2026 van start gaat, waarin stressmetingen worden geïntegreerd in grote Nederlandse bevolkingscohortstudies. Hierna volgden de laatste acht bedrijfspitches. Communicatieadviseur Matthijs van Kampen, moderator van StressConnect 2025, sloot het ochtendprogramma af met een vooruitblik op de activiteiten in de namiddag.
Het tweede deel van de bijeenkomst bood een mix van interactieve sessies. Bezoekers konden 21 bedrijfstands verkennen in de Theaterzaal, die uitgroeide tot de drukstbezochte ruimte van de dag—een duidelijk teken van de grote belangstelling voor nieuwe tools voor stressmonitoring. Anderen schoven aan bij thematafels over wetenschappelijke validatie, datainfrastructuur, cohortontwerp en valorisatie. Tegelijkertijd werden drie verdiepende presentaties gegeven.
Prof. Dr. Erno Hermans en Dr. Noortje Wiezer presenteerden de plannen van DESTRESS om werkstress te meten via een nieuwe cohortstudie met 1.000 deelnemers. Prof. Dr. Eco de Geus en Artemis Stefani bespraken het belang van het valideren van wearables binnen onderzoek, en deelden openhartige inzichten in de uitdagingen en kansen bij het integreren van commerciële meetinstrumenten in wetenschappelijke studies. Tot slot gaf Innovation Exchange Amsterdam (IXA) een presentatie over valorisatie—hoe academische bevindingen kunnen worden vertaald naar concrete impact door middel van partnerschappen en publieksbenadering.
De dag werd afgesloten met een netwerkborrel, na de slotwoorden van Christiaan Vinkers en Brenda Penninx. Zij onderstreepten nogmaals het belang van het verbinden van wetenschap en praktijk om gezondere en veerkrachtigere werkomgevingen te creëren. De hoge opkomst en levendige gesprekken markeerden een veelbelovende start van een blijvende samenwerking tussen Stress in Action, DESTRESS en het bedrijfsleven.