Inzichten van Experience Experts

Op 21 februari 2025 kwam het Experience Expert Panel (EEP) in Amersfoort samen om een reeks interviews en focusgroepen voor te bereiden. Via deze interviews en focusgroepen krijgen we namelijk waardevolle inzichten hoe een omslagpunt, waardoor iemand (tijdelijk) niet meer kan werken, voorkomen wordt. De feedbacksessie met het Expert Panel leverde waardevolle inzichten op die ons helpen de kwaliteit van deze gesprekken te verbeteren en een veilige, effectieve aanpak te waarborgen.

Het doel van de interviews en focusgroepen
De interviews richten zich op werknemers die in de afgelopen vijf jaar een omslagpunt in hun stressklachten hebben ervaren. Tijdens de gesprekken nemen we persoonlijke ervaringen als uitgangspunt, zodat we écht begrijpen hoe stress zich ontwikkelt en wat werkt bij preventie en herstel. Hiermee krijgen we inzicht in hun ervaringen en de factoren die hebben bijgedragen aan herstel of juist verergering van klachten. Daarnaast houden we focusgroepen, waarin werkenden, leidinggevenden en arboprofessionals in gesprek gaan, om deze inzichten te toetsen en te verrijken.

De werving van de deelnemers start in maart, met steun van DESTRESS-consortiumpartners HumanTotalCare, paraDIGMA en NIP. We streven naar een diverse groep deelnemers, waarbij we rekening houden met bijvoorbeeld geslacht en type werk. Door deze brede selectie willen we een zo compleet mogelijk beeld krijgen van de uitdagingen en behoeften rondom het vroegtijdig signaleren van stress. De gesprekken vinden plaats in april, mei en juni.

Waardevolle feedback ter verbetering van de aanpak
Tijdens de feedbacksessie met het Experience Expert Panel kwamen verschillende belangrijke aandachtspunten naar voren om de gesprekken succesvol af te nemen:

  • Veilige en anonieme aanpak
    Deelnemers moeten vrijuit kunnen spreken. Dit vraagt om een heldere communicatie over anonimiteit en vertrouwelijkheid.

  • Diverse representatie
    In de werving moeten we rekening houden met verschillende sectoren, functies en ervaringsniveaus, zodat de resultaten breed toepasbaar zijn.

  • Passende locatie
    Afhankelijk van de achtergrond en wensen moet er een locatie worden gekozen die zorgt voor een omgeving waar mensen graag willen zijn.

  • Heldere en respectvolle tone of voice
    De manier waarop vragen worden gesteld en gesprekken worden gevoerd, moet aansluiten bij de doelgroep en het gevoel van veiligheid versterken.

  • Nazorg en terugkoppeling
    Na de interviews en focusgroepen is het belangrijk om deelnemers een samenvatting te geven en een contactmogelijkheid te bieden voor eventuele vragen of opmerkingen.

Van feedback naar actie
Op basis van deze inzichten scherpen we onze aanpak aan. Met deze zorgvuldige en kwalitatieve aanpak willen we niet alleen gegevens verzamelen, maar vooral écht begrijpen wat mensen ervaren en hoe we stressgerelateerde klachten beter kunnen voorkomen. Dankzij de betrokkenheid van alle deelnemers en experts zetten we samen een belangrijke stap naar een gezondere en veerkrachtigere werkomgeving.

Vragen over de aanpak?
Neem dan contact op met Lily Anzion: l.j.anzion@amsterdamumc.nl.

Next
Next

PhD Candidate for Stress Detection among Employees