De strategie
DESTRESS bestaat uit 3 clusters en elk cluster is onderverdeeld in 3 werkpakketten. In het eerste cluster worden belangrijke randvoorwaarden voor de publiek-private samenwerking in kaart gebracht.
In cluster 2 meten we stresssignalen bij werknemers en stressoren binnen organisaties. In het derde cluster wordt de DESTRESS-strategie vertaald naar een schaalbare ‘oplossing’.
Aan de hand van stressdata en AI-algoritmes ontwikkelen en implementeren we een veilige, ethische en bruikbare applicatie waarmee stress-signalen worden teruggekoppeld (cluster 3). Hierdoor kunnen werknemer, werkgever en arboprofessional in een vroeg stadium met elkaar in gesprek.
Meer informatie over de 3 clusters en bijbehorende werkpakketten vind je hieronder.
Cluster 1: Samenwerking
-
Ervaringen van werknemers die met stress en herstel te maken hebben gehad, bieden inzicht in verschillende uitkomsten en resultaten van DESTRESS. Het helpt bij het identificeren van factoren die het herstelproces ondersteunden en het risico kunnen verminderen dat stress escaleert naar ernstigere niveaus. Ook wordt duidelijk hoe werknemers andere partijen (bijvoorbeeld de werkgever en de arbodienst) willen betrekken, en wat zij nodig hebben om bereid te zijn stresssignalen op tijd te bespreken. Dit overzicht van individuele voorwaarden voor het gebruik van de DESTRESS-strategie vormt de strategie en vergroot de kans op succesvolle implementatie.
-
De praktische en maatschappelijke impact van dit werkpakket ligt in de bijdrage aan de landelijke implementatiestrategie van DESTRESS. Dit wordt bereikt door vooraf de organisatorische voorwaarden te identificeren die de implementatie kunnen bevorderen of belemmeren. Het werkpakket benadrukt de diversiteit van organisatiestructuren, de verschillende opvattingen over werkstress die voortkomen uit organisatorische normen, en de reacties van werknemers in uiteenlopende functies. Op basis hiervan worden er verschillende op maat gemaakte strategieën voorgesteld voor de implementatie van DESTRESS in diverse organisatiesettings.
-
Wp 3 zorgt ervoor dat de DESTRESS-strategie en oplossing op een maatschappelijk verantwoorde manier worden ontwikkeld en toegepast, dat wil zeggen in overeenstemming met ethische principes, maatschappelijke waarden en geldende wetten en regelgeving. Concreet zal WP3 de volgende resultaten opleveren:
i) een rapport over het normatieve (ethische en juridische) kader als basis voor verantwoordelijke ontwerpvereisten;
ii) een effectbeoordeling van publieke waarden met een overzicht van relevante maatschappelijke kwesties en waarden;
iii) ELSI-webinars en structurele bijeenkomsten met de andere werkpakketten om opkomende ethische en juridische vraagstukken te bespreken;
iv) een rapport met ELSI-gebaseerde conclusies en aanbevelingen over de DESTRESS-strategie, gepresenteerd tijdens een invitational conferentie om deze te bespreken met maatschappelijke belanghebbenden.
Cluster 2: stressdetectie
-
Werkpakket 4 speelt een cruciale rol in het bieden van een wetenschappelijke basis voor stresssignalen door gebruik te maken van bestaande stressgerelateerde data en het opzetten van de DESTRESS-cohort. Door laboratoriumbeoordelingen van neurale, cognitieve en fysiologische voorspellers van afnemende mentale gezondheid te combineren met de meting van dagelijkse stressdeterminanten in het dagelijks leven bij dezelfde personen, kunnen we voorspellende markers van mentale gezondheid en stressgerelateerde symptomen vertalen naar gegevens die continu in het echte leven kunnen worden gemonitord. Deze methoden zijn bovendien gemakkelijker schaalbaar en praktisch toepasbaar. De resultaten van WP4 helpen werknemers, werkgevers en arboprofessionals om inzicht te krijgen in gevalideerde vroegsignalen van werkgerelateerde stress en veerkracht. Hiermee draagt WP4 bij aan het versterken van werknemers en werkgevers, door hen in staat te stellen tijdig werkgerelateerde stresssymptomen en afnemende mentale gezondheid te bespreken, met behulp van geïntegreerde kennis over dagelijkse risicofactoren en veerkracht.
-
Contextuele factoren, zowel op het werk als in het privéleven, spelen een belangrijke rol bij de ontwikkeling van stressgerelateerde symptomen en vormen daarom een belangrijk onderdeel van een stresssignaal. Het doel van dit werkpakket is om WP4 en WP6 te informeren over welke data geselecteerd moeten worden, hoe vaak deze moeten worden verzameld en hoe de relevantie ervan moet worden geïnterpreteerd. De resultaten zullen worden gebruikt als input voor de vertaling van de voorspellende modellen naar feedback voor de eindgebruikers, namelijk de werknemer en de (arbo)zorgprofessional. Deze vertaling kan verder verfijnd worden in WP7 en WP 8.
-
De stresssignalen vormen het kernmechanisme om vroegtijdige en gezamenlijke actie te vergemakkelijken binnen de DESTRESS-oplossing, gebaseerd op metingen die zowel op individueel als organisatorisch niveau worden verzameld. WP6 speelt een cruciale rol in het ontwikkelen en creëren van valide en bruikbare stresssignalen. Daarnaast zullen er inzichten worden verkregen in de factoren op individueel en organisatorisch niveau die bijdragen aan verminderde veerkracht, wat leidt tot een beter begrip van hoe stress een bedreiging vormt voor de veerkracht van zowel individuen als organisaties. Ten slotte zullen er nieuwe machine learning-methoden worden ontwikkeld die een bredere toepassing van dergelijke methoden voor gezondheidsgerelateerde voorspellende modellen mogelijk maken.
Cluster 3: schaalbare oplossing
-
In WP 7 hanteren we een iteratieve (of Agile) aanpak voor de ontwikkeling van software, gebaseerd op een DevOps-werkflow. De ontwikkeling van de DESTRESS-oplossing wordt geleid door de Theory of Change, oftewel de DESTRESS-strategie. Deze strategie voor samenwerking tussen werknemers, werkgevers en arboprofessionals wordt uitgewerkt in WP's 1-3, terwijl de strategie voor stressdetectie in WP's 4-6 wordt ontwikkeld.
De DESTRESS-oplossing wordt in samenwerking met alle betrokken partijen ontworpen en ontwikkeld, zodat deze geschikt is voor elke organisatie en kan worden geïntegreerd in de dagelijkse arbodienstverlening. We beginnen met vroege low-fidelity prototypes (V0.1) voor het co-design van dashboards en beslissingsondersteuningssystemen. Door voortdurende evaluatie ontwikkelen we een high-fidelity prototype (V1.0) op basis van werkelijke data, dat we testen in een pilotomgeving.
De AI-algoritmen uit WP 6 worden toegevoegd om realtime, gepersonaliseerde voorspellingen van stress en mogelijke stressoren te bieden, wat de interpretatie van de data verbetert. Deze verbeterde versie van het dashboard, versie 2.0, wordt uiteindelijk geëvalueerd in een realistische werkomgeving in WP8.
-
WP8 zal het DESTRESS Decision Support System (DSS) evalueren in een realistische werkomgeving en richt zich specifiek op het volgende:
De technische haalbaarheid van het DSS evalueren in diverse werkomgevingen.
De impact van het DSS op de gezondheid van werknemers beoordelen, inclusief de effecten op gezondheidsuitkomsten en de mate/soort ziekteverzuim.
De ervaringen van eindgebruikers (werknemers, werkgevers, arboprofessionals) evalueren met de toepasbaarheid van het DSS en de capaciteit ervan om samenwerking en reflectief leren te bevorderen, gericht op verhoogde stressbestendigheid op zowel individueel als organisatorisch niveau.
-
Het doel van dit WP is drieledig. Allereerst richten we ons op het ontwikkelen van een implementatie- en exploitatieroadmap voor de DESTRESS-oplossing, die een gestructureerd plan biedt voor de uitrol en toepassing ervan. Ten tweede evalueren we de kosteneffectiviteit van de DESTRESS-oplossing om te bepalen of de voordelen opwegen tegen de kosten. Tot slot integreren we de kennis die is opgedaan in WP's 1-8 in het DESTRESS-Compendium. Dit compendium zal praktische richtlijnen en ondersteunende tools bieden voor eindgebruikers zoals werknemers, werkgevers, arbodiensten en -professionals, en verzekeraars.
De methodologie omvat het gebruik van gemengde methoden om de verwachtingen en voorkeuren van eindgebruikers te begrijpen met betrekking tot de implementatie van de DESTRESS-aanpak. We passen professioneel exploitatiebeheer toe, waaronder IP-scanning en bescherming, en de valorisatie van kernresultaten (KERs). Verder voeren we een vroege gezondheids-technologische evaluatie (HTA) van de DESTRESS-aanpak uit. Tenslotte zullen we de kennis synthetiseren en besluitvormingshulpmiddelen ontwikkelen om eindgebruikers effectief te ondersteunen.