Stressoren op de werkvloer: een top 3
Wat zijn de 3 belangrijkste stressoren op de werkvloer? Deze vraag stond centraal tijdens de DESTRESS-workshop op de bijeenkomst ‘PSA aanpakken bij de bron’ op 25 november 2024, georganiseerd door TNO en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De workshop werd geleid door Irene Niks (Senior Researcher Healthy Living & Work, TNO) en trok een diverse groep deelnemers, waaronder onderzoekers, HR-medewerkers, arbo-professionals, beleidsmedewerkers en coaches.
De workshop begon met individuele reflectie, waarna deelnemers in tweetallen en later in grotere groepen van vier en twaalf hun inzichten deelden en prioriteerden. Deze aanpak leidde tot een top drie van belangrijke stressbronnen die in veel organisaties aanwezig zijn:
Psychosociale onveiligheid / gebrekkige sociale interactie en niet gehoord worden
Werknemers ervaren vaak een gebrek aan vertrouwen, respect en open communicatie op de werkvloer. Dit leidt tot gevoelens van uitsluiting, conflicten en onzekerheid. Psychosociale onveiligheid ontstaat bijvoorbeeld door pesten, discriminatie of een (hiërarchische) cultuur waarin feedback geven en ontvangen moeilijk is.Onduidelijke wederzijdse verwachtingen / gebrek aan koersvastheid en perspectief
Wanneer werknemers niet precies weten wat van hen verwacht wordt of wat zij van hun werkgever kunnen verwachten, leidt dit tot onzekerheid, frustratie en stress. Gebrek aan heldere doelen en communicatie zorgt ervoor dat werknemers zich minder verbonden voelen met de organisatie.Structureel hoge werkdruk / te weinig tijd en ruimte voor herstel
Veel werknemers kampen met een continue hoge werkbelasting, zonder voldoende regel- en herstelmogelijkheden. Dit leidt tot fysieke en mentale uitputting, wat op de lange termijn kan uitmonden in burn-out.
In de komende maanden worden binnen het project DESTRESS bedrijven geïncludeerd waar onder leiding van TNO stressoren worden gemeten. De inzichten uit de workshop worden hierin meegenomen.
Congres in het teken van PSA-preventie
Tijdens de bijeenkomst op 25 november kwamen meer dan 200 professionals samen in het ECC in Leiden om kennis te delen over het voorkomen van psychosociale arbeidsklachten. In de plenaire opening ging Christiaan Vinkers in op wat stress precies is, of het toeneemt, en hoe een bronaanpak kan bijdragen aan meer grip op stress. Naast de DESTRESS-workshop konden deelnemers kiezen uit drie andere inspirerende workshops:
Systeemaanpak voor welbevinden door Heleen Wortelboer, over het ondersteunen van werknemers met verminderde veerkracht.
Eerste 1000 werkdagen door Janika Thielecke, over het voorkomen van werkstress bij jonge werknemers door betere onboarding.
Praktijkcase bij GROBA, waarin een succesvol 7-stappenplan werd gedeeld om mentale vitaliteit te verbeteren.
Netwerk
Het programma werd afgesloten met een panelgesprek waarin een werkgever, een arboprofessional en een verzekeraar strategieën bespraken om PSA bij de bron aan te pakken. Een netwerkborrel bood de gelegenheid om ervaringen en inzichten te delen.